Wij zoeken vrijwilligers en/of werkstudenten!

Ben jij een enthousiaste, mensgerichte student in een sociale richting? Sta je te springen om ervaring op te doen binnen het werkveld? Zie jij het zitten om, gedurende de weekends of vakantieperiodes, op een leerzame én plezante manier ervaring op te doen met personen met een autismespectrumstoornis? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

In onze sociale werkplaats krijgen onze doelgroepmedewerkers de zin van een volwaardige job mét verloning. Aan de hand van vast werk kunnen ze een gestructureerd levensritme opbouwen. Dit is belangrijk voor hun welzijn en geeft hen het gevoel deel uit te maken van de maatschappij.

Ondanks de voldoening die ze halen uit hun werk, merken we dat ze vaak vragen hebben rond het invullen van hun vrije tijd. Personen met autisme hebben het vaak moeilijk met het organiseren van tijd en het leggen van sociale contacten. Daarom slagen ze er niet altijd in om hun vrije tijd op een bevredigende manier in te vullen. Ze blijven dan maar thuis of gaan alleen op stap, waardoor (vooral tijdens de vakantieperiodes) de verveling of de eenzaamheid kan toeslaan. Anderen gaan wel actief op zoek naar contacten, maar worden teleurgesteld omdat het sociale verkeer zo complex is. Dit terwijl wij op de werkvloer dagelijks enthousiaste mensen zien die graag verbinding maken met anderen en enthousiast mee op uitstap gaan.

Daarom zoeken wij enthousiaste vrijwilligers, die deze mensen willen helpen om hun vrije tijd op een leuke en sociale manier door te brengen.
Vrijetijdsbegeleiding kan vanalles inhouden. Het kan gaan van kleine bezoekjes thuis voor een gezellige babbel, tot samen iets gaan drinken, of een daguitstap. De aard van de activiteit is afhankelijk van de wens van de persoon, en tegelijk van wat wij als begeleidersteam belangrijk achten voor de persoon. We vinden het zéér belangrijk dat de activiteiten goed worden voorbereid in functie van de noden en stressfactoren van de persoon in kwestie.

Voor ons is het dan ook een voorwaarde, dat je je als vrijwilliger ook wil engageren om inhoudelijk met ons te overleggen en samen te werken. Volgens de visie van TWERK vzw is netwerking onontbeerlijk wanneer verschillende mensen met éénzelfde persoon met autisme werken. We sturen onze vrijwilligers niet zomaar het veld in zonder dat er een degelijke kennismaking is geweest met de persoon en zijn individueel profiel. Na elke activiteit verwachten we je feedback over het verloop van de actviteit en hoe je dit hebt ervaren. Dit om een goede opvolging van de persoon te verzekeren, wanneer hij na zijn belevenissen met jou terug bij ons op de werkvloer komt.

Kortom, als jij je wil engageren voor dit unieke project, krijg je er ook een professionele ondersteuning bij. We leren je hoe je normaalbegaafde personen met autisme best begeleidt. Een buitenkansje voor leergierige en dynamische studenten! Per jaar voorzien we een aantal supervisiemomenten om theoretische achtergrond te geven over autisme. Je kan dan ook ervaringen uitwisselen met de andere vrijwilligers.
Wanneer je een inleiding hebt gekregen en een aantal activiteiten hebt gedaan als vrijwilliger, bekijken we, naargelang je verdere motivatie en engagement, of je de activiteiten verder als betaald werkstudent kan doen.

Als dit alles jou aanspreekt, aarzel dan niet om ons te contacteren. Dit kan je doen door een emailtje te sturen naar eb.krewt@gnidlemnaa, waarin je jezelf voorstelt en motiveert waarom je dit wil doen. Wij zullen dan contact opnemen en een kennismakingsmoment organiseren.