Fairtrade en duurzaamheid in het kwadraat

TWERK is een speciale werkplaats en verschilt fundamenteel van andere chocolatiers, ateliers en (semi-)industriële chocoladeproducenten. Dat heeft heel wat gevolgen, ook voor onze prijszetting. We formuleerden onze visie op waarden en prijzen hier. Interessante literatuur, als je het ons vraagt.

We vragen aan onze klanten om mee te stappen in dit duurzaamheidsverhaal. We zetten zelf fel in op FairTrade én op duurzame en eco-vriendelijke verpakking. Vanaf 2021 maken we ook werk van een drastische vermindering van onze CO2-uitstoot bij onze productie-, stockage- en distributieprocessen.

Fairtrade chocolade grondstoffen

In december 2019 onderging TWERK een doorgedreven audit van FLOCERT, de internationale FairTrade-certificeringsinstantie. Na een grondige controle en rapportage werd TWERK volledig gecertificeerd als chocolade FairTrade-producent. TWERK is ook fairtrade-ambassadeur van de Stad Herentals.

Wat chocoladegrondstoffen betreft, verwerken we enkel de strengst mogelijk gecertificeerde Belgische FairTrade chocolade van Callebaut. De specificaties daarvan zijn:

Voor elk pak dat van deze chocolade grondstoffen verkocht wordt, investeert Callebaut een deel in de duurzame teelt via de Cocoa Horizons Foundation. Bovendien staat TWERK ook een percentage van zijn marge af aan producenten in het zuiden, geregisseerd door FairTrade Belgium.

Duurzame verpakking

Wat verpakking betreft, maken we de transitie naar zo weinig mogelijk kunststof verpakking, en dus zoveel mogelijk papier/karton. We werken hiervoor samen met Bastin-Pack (voor blokbodemzakjes) en sinds 4 jaar ook met ZwartOpWit (voor andere papieren en kartonnen doosjes en stickers). Deze laatste drukker (die ook alle drukwerk in deze offerte op zich neemt) werkt met FSC-gecertificeerd papier en vegetale inkten en is 100% CO2-neutraal. In 2018 en 2019 reduceerden we zo het aandeel plastic in onze verpakking met ca. 30%, in 2020 nogmaals met 5%.

Deze evolutie is niet evident. Plastic verpakking is goedkoper; een transitie naar het duurdere papier/karton betekent dus dat we deze prijzen van onze pakketjes dienen aan te passen. Concreet leidt dit wel tot wat vragen bij onze klanten, maar we vragen hen ook de verantwoordelijkheid voor meer duurzaamheid mee op te nemen.

We maken hierop een uitzondering voor onze kleine gevulde paaseitjes die per post worden verzonden: op dit ogenblik vinden we geen mogelijkheid tot een stevige verpakking in papier/karton die kwalitatieve verzending verzekert. Daarom hebben we voor de blisters een speciale kunststofverpakking op onze maat laten maken. De ontwikkeling en productie erva, gebeurde in samenwerking met het maatwerkbedrijf Entiris, zodat hier ook duurzame tewerkstelling mee gegarandeerd wordt.

Evolutie naar CO2-emissiearme productie, transport en distributie

Op 17 februari 2021 werd de gehele dakoppervlakte van de ateliers van TWERK bedekt met 46 zonnepanelen. Dit project, in samenwerking met de coöperatieve Campina Energie, is goed voor 20,47 kWp en een jaarlijkse opbrengst van 19.250 kWh. Deze energie wordt meteen gebruikt voor onze chocoladeproductie en -stockagesysteem.

Deze energie wordt vanaf mei 2021 verder aangewend voor ons eigen transport: vanaf dan beschikken we over een volledig elektrische bestelwagen met ruim volume en een bereik van 330 km, wat ons in staat stelt het merendeel van onze levertoeren efficiënt en volledig uitstootvrij af te handelen.

Tot dan werken we zeker samen met onze collega’s van Boskat vzw, een maatwerkbedrijf gespecialiseerd in groenonderhoud. Tijdens de drukke chocolade-piekperiodes rond Pasen, Sinterklaas, Kerst en eindejaar, stelt Boskat zijn wagenpark én een ploeg medewerkers ter beschikking van TWERK om alles zo vlot mogelijk bij onze klanten te krijgen. Tegelijk betekent dit ook extra werkgelegenheid voor dit maatwerkbedrijf.

Voor onze verzendbare pakketten streven we naar een zelfde CO2-neutrale distributie en productie. De enveloppen worden volledig CO2-neutraal gedrukt bij zwartopwit, en sinds 2021 versturen we alle enveloppen via de Clean Mail-formule van Bpost. Die is ook gecertificieerd CO2-neutraal.
We gaan zelfs nog een stapje verder. Het transport naar postsorteercentrum Antwerpen-X verloopt via Eurosprinters, een koerierdienst die zo maximaal mogelijk op CNG rijdt.

In al deze aspecten neemt TWERK dus zijn verantwoordelijkheid inzake eerlijke handel, ecologie en duurzaamheid. Door te kiezen voor TWERK benadruk en ondersteun je als klant ook die duurzaamheidswaarden.